Eksploatacija sistema za navodnjavanje

Potrebno je naglasiti da je održavanje sistema za navodnjavanje veoma bitna stavka u funkcionisanju samog sistema za navodnjavanje. Svaki ili bar velika većina sistema, funkcioniše odlično u prvo vreme nakog puštanja u rad. Međutim, prvi problemi počinju već u drugoj godini korišćenja.

Slabo održavanje, kao posledica nedovoljne obučenosti korisnika i nemanja adekvatne stručne podrške u ovim poslovima, dobra su podloga da se postepeno ali sigurno smanjenjuju performanse samog sistema za navodnjavanje. 

Dobar proračun i redovno savetovanje naših korisnika sa timom Aquaducta pomoglo je u rešavanju mnogih problema.

Šta podrazumeva dobro održavanje?

  • Redovno praćenje i održavanje glavne kontrole sistema (pumpe, filtera, vodomera, hidrauličkih ventila, fertirigatora)
  • Ispiranje svih cevovoda i laterala
  • Hemijski tretman celog sistema
  • Redovno održavanje ventila sistema (čišćenje i podmazivanje)

Kao i vaš auto, i sistem za navodnjavanje mora redovno da se održava. Pravilno korišćenje i blagovremeno delovanje će preduprediti moguće probleme. Stručnjaci Aquaduct-a su kroz višedecenijsko iskustvo sakupili najbolja inostrana i domaća iskustva u rešavanju problema koji se javljaju tokom eksploatacije sistema za navodnjavanje sa kojima se susreću korisnici na našem podneblju.

Dobro održavanje je preduslov za dugogodišnje korišćenja uz zadržavanje optimalnih radnih parametara sistema, što kao posledicu ima manje troškove i veću produktivnost. Podrazumeva preventivne radnje (proveru, čišćenje i održavanje opreme) u cilju sprečavanja nastanka problema i zastoja u radu (prestanak rada, smanjenje radnih kapaciteta, zapušenja…).